خطرات بیهوشی عمومی
بهدلیل پیشرفتهای اخیر در زمین? فناوری و داروها، بیهوشی عمومی نسبتا بیخطر است؛ ولی به هر حال در هر روشی یک سری خطرات و عوارض جانبی ممکن است وجود داشته باشد که میتوان از بسیاری از آنها پیشگیری کرد. در صورتی که سابقه ابتلا به برخی از اختلالات سلامتی از قبیل بیماریهای قلبی، ریوی، کلیوی، صدمات مغزی و آسیبهای کبدی دارید، حتما باید قبل از عمل، متخصص بیهوشی را در جریان قرار دهید. علاوه بر آن سابقه تزریق قبلی خون، ابتلا به دیابت، پرفشاریخون، یرقان، افسردگی یا سایر مشکلات جسمی و یا روانپزشکی بایستی به متخصص بیهوشی گزارش شوند. همچنین هرگونه سابقه بیهوشی قبلی و چگونگی واکنش به آن باید ذکر شود. از جمله نکات دیگری که باید به اطلاع متخصص بیهوشی رسانده شوند عبارتند از: خروپف هنگام خواب، وجود دندان مصنوعی، دندان لق، افتاده و یا موارد مربوط به ارتودنسی، و مصرف هرگونه دارو حتی داروهایی که بدون نسخه استفاده میشوند مثل آسپرین یا مسکنهای مختلف؛ چرا که این داروها ممکن است با داروهای بیهوشی تداخل ایجاد کرده یا در زمان جراحی باعث خونریزی شدید شوند.
در صورتی که به غذا یا داروی خاصی حساسیت دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. این کار به پزشک کمک میکندتا داروهایی را که منجر به ایجاد حساسیت در بدن شما میشوند، از لیست داروهای انتخابی حذف کند.
از آنجایی که واکنش ناخواسته به داروهای بیهوشی ممکن است جنبه ارثی داشته باشد، سابقه وجود هرگونه واکنش به داروهای بیهوشی در خانواده را به پزشک اطلاع دهید.
یکی از عوارض احتمالی، واکنشهای حساسیتی در طول جراحی میباشند. ممکن است شما به چسبها، لاتکس (مادهای که در برخی از اقلام پزشکی ازجمله دستکش ها به کار میرود) و محلولهای حاوی ید حساسیت داشته باشید.
از دیگرعوارض بیهوشی که پس از جراحی ممکن است رخدهد، تهوع و استفراغ است که معمولا با استفاده از داروهای ضدتهوع کنترل میشود.
از آنجا که بدن در طول عمل جراحی ثابت و بیحرکت می ماند ممکن است برخی از نقاط بدن به طور غیرطبیعی تحت فشار قرار گیرند، دراین صورت ممکن است در موارد بسیار نادری آسیب دیدگی اعصاب، زخم پوستی، و آسیب حس بینایی ایجاد شود. محل آسیب به وضعیت قرار گرفتن بدن فرد در حین جراحی بستگی دارد. تمام افراد تیم جراحی مراقب هستند که از وقوع این عوارض در بیمار پیشگیری کنند، بنابراین این موارد بسیار نادر و قابل پیشگیری هستند.
اگر حین جراحی خونریزی شدید رخ دهد، متخصص بیهوشی پس از مشورت با جراح ممکن است تصمیم بگیرد به فرد خون تزریق کند. البته تزرریق خون فقط در صورت ضرورتصورت میپذیرد. خون قبل از تزریق از لحاظ بیماریهای قابل انتقال از طریق خون مثل هپاتیت یا ایدز مورد آزمایش قرار میگیرد، بنابراین احتمال کمی وجود داردکه پس از تزریق خون، فرد مبتلا به عفونتهای ناشناخته یا شناخته شده شود.
نکته:اگر به دلایل مذهبی یا سایر دلایل حتی در شرایطی که زندگی شما به خطر بیفتد، مایل به دریافت خون نیستید، حتماً به متخصص بیهوشی یا جراح خود این مسئله را اطلاع دهید.
از آنجایی که حین بیهوشی ممکن است نیاز به لولهگذاری راه هوایی شود، که در این موارد لوله تنفسی از طریق دهان و حلق وارد تراشه میشود، ممکن است شما پس از بیهوشی احساس ناراحتی در حلق خود داشته باشید. به علاوه آسیب به لبها، زبان، دندانها و طناب صوتی جزء عوارض احتمالی لولهگذاری داخل تراشهای است که البته احتمال وقوع این صدمات بسیار پایین است.
محل تزریق سرم به بدن نیز ندرتا در برخی از افراد ممکن است دچار عفونت شود و نیاز به کمپرس گرم یا مصرف آنتیبیوتیک داشته باشد.
متخصص بیهوشی آماد? درمان واکنش به داروهایی است که در اتاق عمل استفاده میشوند. علیرغم اینکه کوشش بسیاری در این زمینه صورت میگیرد در موارد کاملاً نادری این واکنشها ممکن است خطرناک باشند. بنابراین بسیار مهم است که به پزشک بیهوشی در مورد تمام حساسیتهای شناخته شد? خود اطلاعرسانی کنید.
خانمها باید حتما در رابطه با احتمال حاملگی خود به متخصص بیهوشی اطلاع دهند؛ چراکه از نظر بیهوشی وجراحی نیاز به در نظر گرفتن مواردی در این رابطه میباشد.
به طور خلاصه باید گفت بیهوشی عمومی نسبتا بیخطر است، ولی همانطور که گفته شد در این رابطه احتمال خطرات و عوارض جانبی وجود دارد. با این حال بسیاری از عوارض از طریق برقراری ارتباطات صحیح بین پزشک و بیمار قابل پیشگیری هستند.
مطمئن شوید که به پزشک خود و متخصص بیهوشی در مورد تمام بیماریهای قبلی، داروهای مصرفی و سابق? واکنش به بیهوشی اطلاعرسانی صحیحی کردهاید. به طور کلی با پیشرفتهایی که در علم بیهوشی به دست آمده است، اعتقاد بر این است که بیهوشی عمومی به خودی خود و بدون همراهی عوامل خطرزا، خطر عمدهای به دنبال ندارد.